szybki kontakt: +48 605 988 747
Biuro: 81 475 50 94
E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. 

 

pl en

W jaki sposób można poznać, czy pieczarki są świeże?

Pieczarki są grzybami chętnie stosowanymi przez cały rok w wielu kuchniach. Stanowią dodatek do wielu dań głównych, sosów czy przystawek. Jednak podobnie jak inne produkty po pewnym czasie tracą swoją świeżość. Właśnie dlatego warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę, chcąc wybrać świeże pieczarki oraz jak długo można je przechowywać w lodówce. Jak można rozpoznać, że pieczarki są świeże, a jakich nie powinno się spożywać?

Jakie pieczarki kupić? 

Aby zachować świeżość pieczarek, należy nie tylko odpowiednio je przechowywać, ale również zwrócić uwagę na wygląd produktu podczas zakupu. Istotną kwestią jest kapelusz pieczarki. Powinien być on mocny i zamknięty. Jeśli natomiast jest on miękki i widoczne są na nim wilgoć i potłuczenia oznacza to, że grzyby są nieświeże. Należy zwrócić uwagę również na odcień pieczarek. Jeśli zaobserwujemy, że brązowieją, może to oznaczać, że zaczynają się psuć. Zdarza się jednak również tak, że wystarczy je obrać ze skórki i przekroić. Brązowienie występuje bowiem na skutek utleniania, więc taka barwa może być widoczna szczególnie po przekrojeniu. O zepsuciu pieczarek natomiast informuje ich nieprzyjemny zapach i znacząco ciemniejszy kolor, który oznacza, że grzyby straciły już swoją naturalną wilgoć. Wilgotny i miękki kapelusz powinien sugerować, że nie warto kupować takich pieczarek.

Przechowywanie pieczarek 

Kluczową kwestią dla zachowania świeżości pieczarek jest ich odpowiednie przechowywanie. Z uwagi na to, że nie powinny być one przechowywane dłużej niż 2-3 dni w lodówce, pieczarki konfekcjonowane pakowane są w pudełka o różnej wielkości, aby konsumenci mogli wybrać taki produkt, który będą w stanie zużyć. Nie każdy jednak spożywa pieczarki w dniu zakupu czy w ciągu wspomnianych 2-3 dni. Szczególnie w przypadku sprzedaży hurtowej pieczarek na przykład dla branży gastronomicznej istotne jest odpowiednie zaplanowanie ich zużycia. Jeśli zdarzy się tak, że muszą być one przechowywane dłużej, warto je zamrozić. Należy je jednak uprzednio umyć i oczyścić, a następnie pokroić w drobne plasterki. Dzięki temu zachowają one na dłużej swój smak i wartości odżywcze i można je szybko odmrozić w dowolnym czasie.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.