szybki kontakt: +48 605 988 747
Biuro: 81 475 50 94
E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. 

 

pl en

Jak należy przechowywać pieczarki?

Zastanawiasz się, jak przechowywać pieczarki, aby nie ściemniały? Szukasz skutecznych sposobów długotrwałego magazynowania żywności bez utraty jej właściwości odżywczych? Sprawdźmy, jakie są najskuteczniejsze sposoby przechowywania pieczarek, i jak przygotować się do tej czynności.

Magazynowanie pieczarek – od czego zacząć?

Pieczarki są zaliczane do grupy produktów nietrwałych, niemniej istnieje kilka sposobów przedłużenia ich przydatności do spożycia. Do najpopularniejszych metod obróbki należą: mrożenie, suszenie i marynowanie. Przed wyborem odpowiedniej metody należy oczyścić pieczarkę ze wszelkich zabrudzeń z podstawy trzonu – do tego celu najlepiej sprawdzi się mała szczoteczka kuchenna i papierowy ręcznik.

Przechowywanie pieczarek w lodówce

Jeżeli zależy nam na przechowaniu pieczarek przez kilka dni, w zupełności wystarczy umieszczenie ich w lodówce na półce, która jest najbliżej zamrażalnika. Warto przy tym pamiętać, że pieczarka biała może być przechowywana nie dłużej niż 4 dni, podczas gdy brązowa przetrwa w lodówce nawet tydzień. Grzyby, które zostaną zużyte po upływie dłuższego okresu, wymagają zamrożenia bądź ususzenia (alternatywnie zamarynowania lub zakonserwowania).
Przed zamrożeniem pieczarek należy je dokładnie oczyścić i umyć. Dobrą praktyką jest szybkie obmycie gorącą wodą i równie szybkie schłodzenie – to pomoże utrzymać właściwą konsystencję grzybów. Uwaga! Pamiętaj, że przed zamrożeniem grzyby powinny zostać podzielone na mniejsze porcje. Przechowuj pieczarki w małych torebkach, które posłużą do skomponowania jednego posiłku.

Jak prawidłowo przechowywać grzyby?

Stosując każdą z zaprezentowanych metod, należy zwracać szczególną uwagę na jakość wybranego produktu. Pieczarki powinny być sprężyste, twarde i dobrze rozwinięte. Jedynie produkty od sprawdzonego dostawcy, które zostały schłodzone tuż po zbiorze, nadają się do długotrwałego przechowywania. Optymalną temperaturę w warunkach domowych jest 1 stopni Celsjusza i wilgotność utrzymująca się na poziomie 90%.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.