Jak należy przechowywać pieczarki?
Zastanawiasz się, jak przechowywać pieczarki, aby nie ściemniały? Szukasz skutecznych sposobów długotrwałego magazynowania żywności bez utraty jej właściwości odżywczych? Sprawdźmy, jakie są najskuteczniejsze sposoby przechowywania pieczarek, i jak przygotować się do tej czynności.
Magazynowanie pieczarek – od czego zacząć?
Pieczarki są zaliczane do grupy produktów nietrwałych, niemniej istnieje kilka sposobów przedłużenia ich przydatności do spożycia. Do najpopularniejszych metod obróbki należą: mrożenie, suszenie i marynowanie. Przed wyborem odpowiedniej metody należy oczyścić pieczarkę ze wszelkich zabrudzeń z podstawy trzonu – do tego celu najlepiej sprawdzi się mała szczoteczka kuchenna i papierowy ręcznik.
Przechowywanie pieczarek w lodówce
Jeżeli zależy nam na przechowaniu pieczarek przez kilka dni, w zupełności wystarczy umieszczenie ich w lodówce na półce, która jest najbliżej zamrażalnika. Warto przy tym pamiętać, że pieczarka biała może być przechowywana nie dłużej niż 4 dni, podczas gdy brązowa przetrwa w lodówce nawet tydzień. Grzyby, które zostaną zużyte po upływie dłuższego okresu, wymagają zamrożenia bądź ususzenia (alternatywnie zamarynowania lub zakonserwowania).
Przed zamrożeniem pieczarek należy je dokładnie oczyścić i umyć. Dobrą praktyką jest szybkie obmycie gorącą wodą i równie szybkie schłodzenie – to pomoże utrzymać właściwą konsystencję grzybów. Uwaga! Pamiętaj, że przed zamrożeniem grzyby powinny zostać podzielone na mniejsze porcje. Przechowuj pieczarki w małych torebkach, które posłużą do skomponowania jednego posiłku.
Jak prawidłowo przechowywać grzyby?
Stosując każdą z zaprezentowanych metod, należy zwracać szczególną uwagę na jakość wybranego produktu. Pieczarki powinny być sprężyste, twarde i dobrze rozwinięte. Jedynie produkty od sprawdzonego dostawcy, które zostały schłodzone tuż po zbiorze, nadają się do długotrwałego przechowywania. Optymalną temperaturę w warunkach domowych jest 1 stopni Celsjusza i wilgotność utrzymująca się na poziomie 90%.