szybki kontakt: +48 605 988 747
Biuro: 81 475 50 94
E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. 

 

pl en

Dzikie czy hodowlane - które pieczarki lepiej wybrać?

Polacy bardzo chętnie używają pieczarek w swojej kuchni. Dodawane do różnych dań wzbogacają ich smak, a przy tym nie dostarczają zbyt dużej ilości kalorii.

Czy pieczarki powinniśmy wprowadzić do naszej diety?

Pieczarki, oprócz walorów smakowych są wartościowym składnikiem diety. Zawierają dużo potasu oraz pewną ilość witamin z grupy B, zwłaszcza niacyny i ryboflawiny. Dostarczają również cenną witaminę C i D, które mają duży wpływ na naszą odporność oraz przeciwutleniacze, takie jak: katechiny, kwas galusowy, kwas kawowy, rutynę i tyrozynazę. Składniki te posiadają szereg właściwości leczniczych, chronią przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Włączając pieczarki do naszej diety, stwarzamy możliwość uodpornienia się na choroby nowotworowe oraz działamy antybakteryjnie. Ponadto w pieczarkach znajduje się błonnik, który obniża poziom cholesterolu we krwi i wpływa na unormowanie poziomu glukozy. Grzyby te są nieocenione dla osób odchudzających się, czy też dbających o swoją sylwetkę, gdyż są niskokaloryczne.

Czy lepiej wybrać pieczarki dzikie, czy hodowlane?

Mimo że nic nie zastąpi zapachu i walorów smakowych leśnych grzybów, to w przypadku pieczarek, lepiej wybrać te hodowlane. Smaczne, świeże i sprawdzone pieczarki można nabyć w firmie TOMSTAREK. Ponadto warto zwrócić uwagę na to, że pieczarkę polną łatwo pomylić z trującymi grzybami. Pieczarka łąkowa, głównie młoda, podobna jest do trującego muchomora jadowitego. W fazie wzrostu grzyby te trudno rozróżnić. Kiedy już dojrzeją, różnica ta jest już wyraźniej widoczna. Mając to na uwadze, wielu grzybiarzy nie zbiera pieczarek łąkowych, gdyż boją się pomyłki. Niedoświadczonym osobom zaleca się daleko idącą ostrożność. Ponadto pieczarki hodowlane są o wiele bogatsze w składniki mineralne i  nie wymagają zbytniego czyszczenia, często wystarczy je umyć i usunąć resztki ziemi. Można usunąć z nich skórkę, choć to nie jest konieczne. Pieczarki można gotować, dusić, smażyć, dodawać do różnych potraw lub spożywać na surowo.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.