Do czego wykorzystuje się pieczarki w gastronomii?
W branży gastronomicznej wykorzystuje się wiele różnych produktów. Niektóre z nich stanowią bazę do przygotowywanych dań, inne natomiast dodają im niepowtarzalnego smaku. W wielu lokalach stosuje się makarony, ryże, mąki czy świeże i mrożone warzywa. Produktem, który jest smaczny, zdrowy i przydaje się podczas przygotowywania wielu potraw czy dodatków, są pieczarki. Są one jednym z najczęściej wybieranych grzybów, które znajdują zastosowanie podczas przygotowania wielu dań głównych czy przystawek. Do czego wykorzystuje się pieczarki w gastronomii?
Surowe i gotowane pieczarki
Lokale gastronomiczne czy przedsiębiorstwa, które zajmują się produkcją posiłków, często korzystają z usług sprzedaży hurtowej pieczarek, ponieważ dzięki temu mogą zakupić duże ilości tego produktu i wykorzystać je przy produkcji różnego rodzaju dań. Pieczarki przydają się podczas przyrządzania wielu potraw, a ich zastosowanie zależy przede wszystkim od ich formy czy obróbki termicznej. Omawiane grzyby można spożywać na przykład na surowo. W takiej formie doskonale sprawdzą się jako dodatek do sałatek czy do kanapek. Wystarczy je odpowiednio przyprawić. Niezbędne jest oczywiście ich staranne oczyszczenie. W gastronomii często stosuje się również pieczarki gotowane. Najpopularniejszym zastosowaniem takich grzybów jest oczywiście produkcja popularnej zupy pieczarkowej, którą znaleźć możemy w menu wielu restauracji.
Smażone, marynowane, grillowane
Istnieje wiele form obróbki pieczarek, dlatego ich zastosowanie w gastronomii jest właściwie nieskończone. Nie bez powodu pieczarki konfekcjonowane cieszą się tak dużą popularnością również na półkach sklepowych wśród klientów indywidualnych. Można je również smażyć z dodatkiem oliwy i przypraw, dzięki czemu stanowią aromatyczny dodatek do wielu potraw. Kolejnym zastosowaniem pieczarek w gastronomii jest ich marynowanie. Grzyby w takiej formie stanowią dodatek do wielu dań głównych, często znajdują się również wśród przystawek w wielu restauracjach. Przygotowuje się z nich również rozmaite sosy, na przykład do ziemniaków lub makaronów. Pieczarki można również grillować. W takiej formie można je stosować na przykład do przygotowywania szaszłyków lub w formie dodatków do grillowanych dań mięsnych, na przykład do karkówki.