szybki kontakt: +48 605 988 747
Biuro: 81 475 50 94
E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. 

 

pl en

Do czego wykorzystuje się pieczarki w gastronomii?

W branży gastronomicznej wykorzystuje się wiele różnych produktów. Niektóre z nich stanowią bazę do przygotowywanych dań, inne natomiast dodają im niepowtarzalnego smaku. W wielu lokalach stosuje się makarony, ryże, mąki czy świeże i mrożone warzywa. Produktem, który jest smaczny, zdrowy i przydaje się podczas przygotowywania wielu potraw czy dodatków, są pieczarki. Są one jednym z najczęściej wybieranych grzybów, które znajdują zastosowanie podczas przygotowania wielu dań głównych czy przystawek. Do czego wykorzystuje się pieczarki w gastronomii?

Surowe i gotowane pieczarki 

Lokale gastronomiczne czy przedsiębiorstwa, które zajmują się produkcją posiłków, często korzystają z usług sprzedaży hurtowej pieczarek, ponieważ dzięki temu mogą zakupić duże ilości tego produktu i wykorzystać je przy produkcji różnego rodzaju dań. Pieczarki przydają się podczas przyrządzania wielu potraw, a ich zastosowanie zależy przede wszystkim od ich formy czy obróbki termicznej. Omawiane grzyby można spożywać na przykład na surowo. W takiej formie doskonale sprawdzą się jako dodatek do sałatek czy do kanapek. Wystarczy je odpowiednio przyprawić. Niezbędne jest oczywiście ich staranne oczyszczenie. W gastronomii często stosuje się również pieczarki gotowane. Najpopularniejszym zastosowaniem takich grzybów jest oczywiście produkcja popularnej zupy pieczarkowej, którą znaleźć możemy w menu wielu restauracji.

Smażone, marynowane, grillowane 

Istnieje wiele form obróbki pieczarek, dlatego ich zastosowanie w gastronomii jest właściwie nieskończone. Nie bez powodu pieczarki konfekcjonowane cieszą się tak dużą popularnością również na półkach sklepowych wśród klientów indywidualnych. Można je również smażyć z dodatkiem oliwy i przypraw, dzięki czemu stanowią aromatyczny dodatek do wielu potraw. Kolejnym zastosowaniem pieczarek w gastronomii jest ich marynowanie. Grzyby w takiej formie stanowią dodatek do wielu dań głównych, często znajdują się również wśród przystawek w wielu restauracjach. Przygotowuje się z nich również rozmaite sosy, na przykład do ziemniaków lub makaronów. Pieczarki można również grillować. W takiej formie można je stosować na przykład do przygotowywania szaszłyków lub w formie dodatków do grillowanych dań mięsnych, na przykład do karkówki.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.